Hyvää lomaa kaikille!

Kiitoksia kaikille mahtavasti menneestä syksystä. Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! T: Henri

Tehosekoittimen taidetta

Animaatiosta on moneksi. Tämän todistaa 7C:n Teemun Blenderin avulla luoma hieno animaatio UFOista Kellokoskella. Nyt kaikki vain kokeilemaan, saako yhtä tasokasta jälkeä!


Maalaukset löysivät uuden kodin

Itsenäisyyspäivän juhliin tehdyt maalaukset osottautuivat niin hienoiksi, ettemme raaskineet laittaa niitä varastoon pölyttymään. Laitoin ne ilostuttamaan kaikki oppilaita kuvataiteen luokan seinille.

Tällä viikolla olemme tehneet

7C-luokan kanssa aloitimme maoritaiteeseen tutustumisen hiilipiirustusten myötä. Jatkamme maoritaidetta linoleikkuun avulla ensi viikolla. Lukion Kuvanveisto ja keramiikka -kurssi alkoi tehdä Harry Potter -universumin mielikuvitushahmoja joko valko- tai punasavesta. Lukion kurssi 4, Taiteen kuvista omiin kuviin, alkoi tehdä omia töitään, jotka vaihtelivat viiden tehtävän välillä (kurssilla oppilas saa itse päättää, missä järjestyksessä töitä tekee). Yhdeksännen luokan kakkosryhmä jatkoi jättiläistonttujen tekemistä, jotka valmistuvat parahiksi joulujuhlan koristeluun.

Muut ryhmät jatkoivat vielä animaation kanssa ahertamista.

Animaatiot ovat netissä

Liuta seiskojen animaatioita on nyt katseltavissa netissä. Klikkaa vain linkkiä tämän sivun oikealla puolell "Animaatioitamme". Kyseessä on linkki Teachertuben sivustolle, jolle on etsitty videoita hakusanoilla kellokoski ja animation. Sieltä EI kuitenkaan valitettavasti löydy eikä tule löytymään ihmisanimaatioitamme, joita on valmistunut ja valmistumassa paljon.

Animaatiomaistiaisia

Monta animaatiota on jo valmistunut eri luokka-asteilta, mutta niitä ei ole vielä kaikkia ladattu opetukseen tarkoitetulle Teachertube-sivustolle. Linkki animaatioihimme on kuitenkin jo lisätty sivuston oikealla sijaitsevaan linkkilistaan. Tässä kuitenkin maistiaisina yksi onnistuneimmista animaatioista, erään seitsemännen luokan ryhmän animaatio, jonka idea lähti käsipeilistä.

Lukion KUV4-kurssin tehtävät ennakkoon nettiin

AIHE: Taide kertoo sinusta – postmodernistinen tarinani

Kuvaus: Kokoa oma kuvallinen historiasi. Etsi valokuvia, piirrä ja maalaa muistoja elämäsi varrelta ja toteuta niistä oma tarinasi. Voit miettiä, mitä esineet kertovat sinusta? Mitä muistat lapsuudestasi? Mitä tulet muistamaan tästä ajanjaksosta vuosikymmenten jälkeen? Mitkä muistot muovaavat minuutesi? Tee kollaasi, piirros, maalaus, valokuva tai sekatekniikkatyö. Lisäpisteiden toivossa voit liittää teokseen kuvan/piirustuksen/maalauksen itsestäsi.


AIHE: Taidekuvan sanoma omaksi sanomakseen – kuvan intertekstuaalisuus

Kuvaus: Etsi mieleisesi taidehistorian tunnettu teos. Mieti sen sanomaa ja ulkoista se sanoiksi erilliselle paperille. Unohda alkuperäinen teos, josta sanoman havaitsit. Tee oma taideteoksesi, joka välittää saman sanoman. Lopuksi vertaa omaa taideteostasi siihen, josta sanoman omaksuit ja kirjoita parilla lauseella, miten sanoma muuttui työskentelyn aikana ja miten erotettavissa sanomien samankaltaisuus on teoksissa. (Kts. Taidehistoriaa helposti -linkki oikealla olevasta sivupalkista, jos on vaikeuksia löytää taidekuvia.)

AIHE: Fiktiivinen triptyykki itsestä

Kuvaus: Tee haluamasi kokoinen triptyykki haluamallasi tekniikalla. Ensimmäisessä triptyykin osassa kuvaat runsaasti värejä käyttäen itsesi 4-vuotiaana vanhempien silmin nähtynä. Toisessa osassa kuvaat kahdella värillä itsesi 14-vuotiaana opettajan silmin nähtynä. Kolmannessa osassa kuvaat yhdellä värillä itsesi 40-vuotiaan työtoveriesi silmin.

AIHE: Käsikirjoitus

Kuvaus: Valitse alla olevista aiheista yksi tai keksi omasi. Tavoitteena on kertoa tarina otsikosta ainoastaan kolmen kuvan avulla. Sommittele kaikki kolme kuvaa A2- tai A3-paperille. Tekniikka vapaa.

1. Keikalla

2. Yötaksissa

3. Ajan kanssa kilpaa



LISÄTEHTÄVÄ: Laulu kuvaksi

Kuvaus: Kerro haluamasi laulun kertoma tarina yhdellä kuvalla. Sanoja teoksen osana saa käyttää. Teos on mustavalkoinen, tekniikka ja koko vapaa. Käy katsomassa tämä video, niin ymmärrät, miten kuva voi tukea ääntä.

Koristelu ei tarvitse olla tylsää tai edes askartelua

Kasien ykkösryhmä teki tänään kolme noin neljän metrin guassimaalausta koristamaan itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia. Emmekä tehneet Suomen lippuja sormet verillä, ei. Ryhmä jakautui kolmeen pienempää ryhmään ja kaikki tekivät sulavassa yhteistyössä kolme maalausta, joiden aiheena oli supisuomalainen koivu. Tarkkasilmäisimmät voivat huomata, että koivut ovat kaikissa maalauksissa samat. Tämä onnistui piirtoheittimen avulla, joten työskentely lähti vauhdikkaasti käyntiin. Kahdessa tunnissa kolme ryhmää olivat saaneet maalattua hienoja teoksia, jotka eivät päädy kaapin nurkkaan itsenäisyyspäivän juhlan jälkeen, vaan ovat ihmisten ihailtavina monta viikkoa tammikuun puolelle asti. Hieno työtä, kasit!

Animaatioita nettiin lähiaikoina

Tällä viikolla oli meidän animaatio-teemaisen viikon huipennus. Yritän nyt laittaa videoita näytille tällekin sivustolle. Luultavasti käytän teacherstube.comia julkaisukanavana. Seiskoilta ja kaseilta on jo valmistunut useita animaatioita, ysien ykkösryhmän animaatiot valmistunevat ennen joulua nekin. Kakkoskurssi alkaa valmistella juhlasalin spektaakkelinomaista joulukoristelua, joten heidän animaationtekonsa menee luultavasti vuoden 2008 puolelle.

Animaaniota

Tällä viikolla kasit aloittivat animaatioidensa teon. Sen kunniaksi sivun oikean laidan videot esittelevät pala-animaatiota.

Lisää linkkejä ILMAISIIN ohjelmiin

Teemun innoittamana lisäsin linkkejä kolmeen eri ohjelmaan tuonne sivun oikeaan kolumniin. Nämä ovat: GIMP, Inkscape sekä Blender. Gimp on eräänlainen vastinen Photoshopille, lähes yhtä monipuolinen ja taitavan käyttäjän käsissä saa kuviin kohennusta. Blender taitaa 3D-mallinnuksen sekä videoeditoinnin. Inkscape on vektorigrafiikkaeditori. Kokeilkaa ihmeessä, kun ilmaiseksi saa! 

Uutta tällä viikolla

Tällä viikolla on ollut hiljaista mitä tulee uusien töiden aloittamiseen. Seiskoista C jatkoi mallikkaasti animaatioidensa työstämistä ja ensi-iltoja voidaan varmaan jo pitää ensi viikolla. Ysien toinen puolisko lähti TETtiin ja toinen puolisko tuli takaisin, joten digikuvaus jyllää vieläkin sillä luokkatasolla voimakkaasti.  Kasit puolestaan jatkoivat paitojen suunnittelua sekä kasvojen piirtämistä.

Lukion ykköskurssi paahtaa vielä viimeisiä kertoja maalausten parissa.

Pelikilpailu nuorille

Jos videopelisuunnittelu on lähellä sydäntäsi, voit kokeilla taitojasi Pelixi -pelikilpailussa, joka on suunnattu juuri nuorille, innokkaille ihmisille. Kilpailuun voi osallistua kirjallisellla suunnitelmalla peli-ideasta tai jopa pelattavissa olevalla demolla tai demon osalla. Tiedän muutaman pelifanaatikon Kellokoskelta, joiden kannattaisi osallistua... Aikaa osallistua on 1.3.2008 asti, eli aikaa olisi suunnitella mitä mielikuvituksellisimpia teoksia. Lisätietoa täältä.

Tänään teimme

Tänään jotkut kasit alkoivat tehdä lisätehtävänä T-paita -kuvasarjaa. Tehtävänä oli suunnitella kolme t-paitaa, joissa jokaisessa olisi idea tai sanoma. Sen jälkeen he suunnittelivat kortin, joka jaetaan t-paidan ostajalla, joka selventää t-paidassa esitettyä ideaa/sanomaa. Viimeiseksi oppilas valitsee yhden kolmesta t-paitasuunnitelmasta ja tekee a3-maalauksen tai piirustuksen, jossa t-paidan käyttäjä on hänelle mieluisessa ympäristössä.

Lukion ykköset jatkoivat puurtamistaan haastavien tehtävien parissa.

Tänään teimme

7A:n kanssa aloitimme tänään uuden tehtävän uudella tekniikalla. Tehdävän nimi oli "Tarinoista kuviksi". Tavoitteena oli sanoma- tai aikakauslehden tarinan perusteella tehdä a3-kokoinen guassimaalaus. Jälki oli räiskyvää ja hyvin ekspressiivistä. Seuraavilla maalauskerroilla pyrimme keskittymään tasaisiin väripintoihin, suunnitteluun ja rauhalliseen työskentelyyn.

Kasien kanssa aloimme tutkia ihimiskasvojen piirtämistä videon ja luennon inspiroimana.

Teoksia tästä lähin muuallekin kuin webbiin

Olethan jo huomannut, että ruokalan aulaan on ilmestynyt hienoja yhdeksännen luokan pastellimaalauksia aiheena "Värikkäät ilmeet". Yläasteen ja lukion seinät alkavat muutenkin saada lisää taidetta koristukseksi, kun Sanna-ope ehdotti, että lukion luokkiin voisi laittaa seinille oppilaiden töitä. Surrealistiset nestetussimaalaukset lukion ykköskurssilta ainakin lähtevät heti näytille, niin mahtavasti he ovat oppineet ko. tekniikkaa käyttämään. Lukion kolmosten videopelikannet valitettavasti annoin jo pois, mutta eiköhän sitä taidetta ole vielä yllin kyllin näytteille asti.

Videopelien väkivaltaisuudesta

Kuvien kielellä -jatkokoulutuksessa tuli esille tällainen testi, jossa voi testata tietoa väkivaltapeleistä. Mukavasti siellä on tietoa videopelien myyteistä, joita vahvistetaan ja murretaan. Kannattaa katsoa ja esitellä vanhemmille ja tuttaville.

Kokeile ammattilaisten kuvanmuokkausohjelmaa, Photoshop CS 3:ta

Ysien kanssa kokeilimme koulun koneille ostettuja Adoben Photoshop elementsiä kasvokuvien muokkauksessa ja tulokset olivat todella hienoja. Jos digikuvaus kiinnostaa, voit kokeilla kuukauden ajan ammatilaisvalokuvaajien ainoaa ja oikeaa kuvankäsittelyohjelmaa täältä Adoben sivuilta.

Tänään teimme

Yhdeksännen luokan kanssa tututuimme koulun uusiin digikameroihin vielä uusien tehtävien muodossa, jotka olivat muunnelmia lukion mediakurssin tehtävistä:
1) Kuvapari: "Muutos"
2) Kuvasarja, 10 kuvaa, oma aihe
3) Persoonapronomien (minä, sinä, hän...) kuvittaminen valokuvan keinoin

Hiukan oli joillain käynnistymisvaikeuksia, mutta lopulta kaikki saivat ainakin kokeiltua kuvan ottamista ja joillakin tuli tehtävät tehtyäkin, vaikka ensi kerta on vielä aikaa, jonka jälkeen siirrymme animaatioon.

Seiskojen kanssa teimme pyynnöstä Halloween-aiheista taidetta ja suunnittelimme oman hirviön ja kävimme samalla läpi hiukan guassimaalauksen tekniikoita sekä kertasimme värioppia. (se vihreä on niin mystinen väri)

Hullu Juttu: Voiko taide olla näin helppoa?

Yle Areenalla on nyt katseltavana maanantaina 22.10 näytetty Hullu Juttu

"Mikä on taidetta: Hullu juttu osti halvan pokkarikameran, näpsi muutaman foton ja järjesti oman taidevalokuvanäyttelyn. Onko taiteen tekeminen nykyään näin helppoa?" 

Hullu juttu -ohjelma herättää paljon ajatuksia taiteesta ja sen arvostuksesta. Ja se on tehty viihteelliseksi ja äärimmäisen helposti ymmärrettäväksi. Kannattaa katsoa!

KU1 Mies ja nainen taiteessa

Lukion ensimmäisen kurssin neljännen tehtävän linkit, olkaa hyvä:
Naiset taiteessa -video.
Miehet taiteessa -video.
Naiset taiteessa.
Miehet taiteessa.
Miesten ja naisten välinen suhde taiteessa.

"Mies ja nainen taiteessa"

Lue kursorisesti artikkelit internetistä, joiden linkit löydät kuvataideopetus.blogspot.comista. Samassa postauksessa on myös linkkejä kahteen youtube-videoon, jotka auttavat huomattavasti tehtävän suorittamisessa.

Kun olet tutustunut taustamateriaaliin, valitse esitetyn materiaalin perusteella neljä (4) sinua kiinnostavaa taidehistoriallista aikakautta. Näiden aikakausien tyylien kautta peilaa ko. aikakauden miehen ja/tai naisen asemaa yhteiskunnassa tai miehen ja naisen suhdetta ko. aikakaudella. Voit esimerkiksi pohtia kuvallisesti, onko naisen asema ollut alisteinen, millainen parisuhde miehellä ja naisella on sinä aikana voinut olla, onko mies kuvattu patriarkaalisena.

Teet neljä teosta: kaksi maalausta, kaksi piirustusta. Teosten koko A3.

Tänään opimme

A) Nestemäinen tussi EI lähde hiuksista.
B) Digitaalisen kameran yökuvaustoiminto (valitsimen "tähti ja kuu ja mies" -ikoni) on todella kätevä jopa hiemankin hämärissä olosuhteissa, sillä se valaisee sekä taustan, että etualalla olevan kohteen luoden mukavan, lämpimän tunnelman valokuvaan.

Teimme tällä viikolla

Seiskojen kanssa piirsimme vielä valööriharjoituksena kenkiä. Hyvin onnistuu kaikilta, ei mitään ongelmia. Enemmän vain itseluottamusta, niin saamme seinille hienoja kenkäkuvia. Lisätehtäviä ehdittiin tehdä vaikka kuinka monta, toiset kun ovat muita nopeampia. Aika mielenkiintoinen tehtävä oli pääsykoetehtävä, jossa piti piirtää yksinäisen matkailijan viisi matkalaukusta löytyvää esinettä, jotka saavat mielenkiinnon heräämään matkaajaa kohtaan. Jotkut ehtivät jo kokeilla nestetussejakin "Hulluja töherryksiä" -nimisessä lisätehtävässä.

Kasien kanssa pikkuhiljaa ollaan lopettelemassa levyn kansia ja siirtymässä seuraavaan tehtävään, joka käsittelee tavaroita, joita meillä on kotona ja naapurissa.

Ysien odotettu digikuvausosia alkoi toisella ryhmällä oikein sutjakkaasti. Luvassa on siis monia aloittelevia valokuvaajia koulun alueella, kun lähdemme ottamaan oikein kunnolla kuvia erilaisten tehtävien rajoissa.

Lukiolaiset touhusivat vielä suuritöisten Kalevala-maalausten ja viimeisen, massiivisen kuvasarjan luomisen puittessa. Naisen ja miehen aseman pohtiminen näyttää olevan mukavan haastavaa.

Sally Mann ja Dali

EMMA:ssa (Espoo Museum of Modern Art) on paraikaa näyttely Salvador Dalista. Sinne ei ole matka eikä mikään, joten jos surrealismi kiinnostaa, sinne vain, hop, hop. Näyttelyä kestää 16.12 asti.

Ja jos mahtavat valokuvat ovat sinun mielenkiinnon kohteesi, kipaise Helsingin kaupungin taidemuseoon , jossa on 17.10.-6.1 Sally Mannin näyttely. Hienoja, hienoja teoksia, pääasiassa mustavalkoisia muotokuvia. 

Uusi jakso, uudet kujeet

Uusi jakso lähti eilen rullailemaan iloisissa merkeissä - saimme neljä digikameraa vihdoinkin Verkkokauppa.comista. Nyt voimme lähteä tekemään yläastelaisten kanssa erilaisia animaatioita, joita voimme sitten esitellä tässä blogissa. Animaatiosta ajattelin toteuttaa savi-, pala-, ihmis- ja esineanimaation. Vielä on pari käytännön ongelmaa ratkaistavana, mutta eiköhän lähiviikkoinan aleta tehdä animaatioita ainakin jonkun ryhmän kanssa.

Samat ryhmät jatkavat kulkuaan lukion kolmos ja kuutoskurssin loputtua kuitenkin jo ensimmäiseen jaksoon. Uutena ryhmänä aloitti 7B, jolla onkin sitten viikossa hulppeat neljä viikkotuntia kuvataidetta. Aloitimme tänään heidän kanssaan kuviskansion tekemisen, jonka aiheena oli graffitti.

Animaatiokuvia

Tässä linkki Kuvien kielellä - Mediakasvatusta koulullesi -jatkokoulutuksesta (olipas siinä pitkä sana). Opiskelimme tällä kertaa animaatioita, joten yläasteen kuvataiteen oppilaat voivat odottaa, että talven aikana teemme paljon animaatioita digikameroita käyttäen.

Näyttelyaulasta web-näyttelyihin

Lisäsin linkin sivun oikeaan kulmaan, josta pääsee näyttelyaulaan. Sieltä pääsee klikkaamalla useampaan näyttelyyn. Tällä hetkellä näytteillä on ysien (9KUV), kasien (8KUV) ja lukion ensimmäisen (KU1) kurssin ja kuudennen (KU6) kurssin hengentuotteita.

Ensimmäinen näyttely!

Nyt saatiin ensimmäinen web-näyttely pystyyn. Tällä kertaa aiheena on ympäristötaide ja tekijöinä kahdeksasluokkalaiset taiteilijat. Tässä linkki. Lisää näyttelyitä luvassa piakkoin.

Joen rannalla


Kasien kanssa olimme perjantaina ja maanantaina tekemässä ympäristötaidetta uimarannalla (Simonranta). Aiheena oli "Mainoskampanja Playstation 3:ll"e. Tavoitteena oli tehdä ympäristötaiteen keinoin neljä perusmuotoa: neliö, kolmio, ympärä ja rasti sekä sana, joka kuvaa mainoskampanjaa. Sen jälkeen teokset kuvattiin. Tai ainakin yritettiin kuvata, sillä paristot sammuivat kahdesti digipokkarista, joka otettiin perjantaina mukaan. Onneksi kännykkäkamera tuli apuun, eikä kuvanlaatukaan ole kauhean huono näin nettikäyttöön.

Lopputuloksista tuli poikkeuksetta hienoja ja oli mukava olla leudopssa syyssäässä luonnon keskellä.

Tänään teimme

Uusina tehtävinä aloitimme seiskojen kanssa kuvansuurennoksen, jossa pyrittiin puolilähikuvalla ja tekstillä luomaan "Elämänohje-juliste". Jo nyt tulokset olivat hienoja; oli "Syökää kanaa"- Wagneria, vauvoja, mummoja ja muita ihmeellisiä hahmoja antamassa ohjeita, kuinka elää.

Lisää sisältöä luvassa

Kunhan saamme kuvaluvat oppilailta, alamme oppilaiden kanssa rakentaa nettinäyttelyjä Picasan näppärän "Tuo nettiin" -toiminnon avulla. Tavoitteenani (katsotaan onnistuuko!) on, että kaikki lokakuusta eteenpäin valmistuneet työt tulisivat myös nettiin katsottaviksi. Ainakin tänään töiden kuvaus onnistui oppilailta vaivatta ja nettialbumien tekokaan ei ole sen vaikeampaa. Mutta täytyy tietenkin muistaa, että näpsäisty kuva ei ole vielä valmis kuva! (Kuvien jälkikäsittelyssä meitä auttaa taas kerran Picasa). 

Näyttelyjen auloina ja ko. luokka-asteiden ilmoitustauluina toimivat uudet, sisarblogimme: lukionkuvis-, ysienkuvis-, kasienkuvis- ja seiskojenkuvis.blogspot.com. 

Tänään teimme

Lukion piirustus-maalaus -kurssi aloitti viimeisen tehtävänsä. Siniselle nöyhtäpaperille opiskelijat tekevät pastellimaalauksen. Valittavana ovat joko kaikki värit tai sininen, musta ja valkoinen. Työskenneltiin piirtoheitinkalvokopiointia hyväksikäyttäen, ettei tule kiire, kurssi kun on lopuillaan.

Lukion ykkösryhmä kuviksen ykköskurssilla jatkoi nestemäisellä tussilla piirtämistä A2:lle. Aiheena oli vieläkin Päiväni unena.

Kasien valinnainen kuvis alkoi uuden tehtävän. Tutkimme sommittelusääntöjä Kuvan tekijä -oppikirjasta, jonka jälkeen oppilaat alkoivat suunnitella mielibändinsä tai -artistinsa seuraavan levyn kantta sommittelusääntöjä noudattaen.

Linkit Kuv1 tehtävä 3

Eli tässä on Kalevala-linkki, joka auttaa teitä tekemään Kalevala-maalaustanne. (klikkaa hiiren vasemmalla napilla sinistä, alleviivattua sanaa: Kalevala-linkki ja uusi sivusto aukeaa)

Linkit kuv1 tehtävä 4

Lukion ensimmäisen kurssin neljännen tehtävän linkit, olkaa hyvä:
Naiset taiteessa -video.
Miehet taiteessa -video.
Naiset taiteessa.
Miehet taiteessa.
Miesten ja naisten välinen suhde taiteessa.

Lukekaa artikkelit kotona kursorisesti, mutta ajatuksella. Mielenkiintoista tarinaa. Nauttikaa! Materiaalien pohjalta tehdään mittava kuvasarja.
Tehtävän lopputuloksena on neljä A3 -kokoista teosta, joista kaksi on maalausta ja kaksi piirustusta. Aluksi valitset neljä eri taidehistorian aikakautta, jotka ovat ajallisesti erillään. Aikakausien perusteella luot neljä teosta, joissa aiheena on miehen ja naisen välinen suhde tai miehen tai naisen asema yhteiskunnassa. Teokset maalataan/piirretään valitun aikakauden mukaisella tavalla.

Rakkautta ja anarkiaa -festivaali

Vuosittainen R&A -festivaali starttaa Helsingissä tänään 20.9 ja kestää 30.9 asti. Eniten mielenkiintoa on herättänyt ehkä Goro Miyazakin ensimmäinen kokopitkä animaatio Maameren tarinat. Hänen isänsä, Hayo Miyazakin, käsialaahan ovat elokuvat Henkien kätkemä ja liikkuva linna. Muita mielenkiintoisia elokuvia ovat mm. 4 kuukautta, 3 viikkoa, 2 päivää, Paholaisen asianajaja sekä Days of Glory.

Lisätietoa festivaalista saat osoitteesta www.hiff.fi

Habitare 19.9 - 23.9.2007

Kuvataide ei ole ainoastaan kaksiulotteista. Eikä kolmiulotteinen taidekaan ole aina keramiikkaa tai kuvanveistoa, vaan yksi kuvataiteen eloisimmista osa-alueista on teollinen muotoilu. Jos suomalaisten taito teollisen muotoilun saralla kiinnostaa, Kellokoskelta ei ole pitkä matka Helsingin messukeskukessa järjestättävään huonekalu- ja designmessu Habitareen

Tänään teimme

Ysien kanssa jatkoimme pastellimaalausten tekoa värillisille papereille. Vaikkei moni saanut ensimmäistäkään työtä neljästä vielä valmiiksi, keskeneräisenäkin kaikkien työt ylittivät odotukset.
Lukion piirustus/maalaus-kurssi jatkoi guassimaisemien tekoa, vaikka jotkut vielä tekivät akvarelleilla taidekuvan muunnosta. Muistakaa selvittää muuten poissaolonne, lukiolaisenne. Ja maksaa materiaalimaksunne.
Lukion mediakurssi otti digikuvia kolmesta eri näkökulmasta: paparazzi-, aikakauslehti- ja sanomalehtivalokuvaajan näkökulmasta.

Uutta

Blogin oikeaan reunaan on lisätty "katso myös nämä" -osio, jossa suositellaan erilaisia sivustoja, joilla kannattaa vierailla. Esimerkiksi Doven Evolution of Beaty mainos on linkitetty sinne. Siitä videosta näkee, kuinka paljon mallien kuvia oikeasti muokataankaan.

Muutin myös Youtube-valikon näyttämän kuvankäsittelyvideoita. Muutan aihetta aina tietyin väliajoin. Äskenhän siinä oli kuvataideopetusvideoita.

Tänään teimme

Kasien valinnaisen kanssa jatkoimme pastellimaalausta, jonka aiheena olivat erilaiset ilmeet ja värien mahdollisuudet tunteiden ilmaisussa.
Seiska puolestaan aloitti työn, jossa tavoitteena oli laajentaa öljypastellien ja vahaliitujen käyttöä ja tutustuttaa heidät uusiin tekniikoihin. Samalla opeteltiin sekoittamaan värejä perusväreistä. Aiheena avaruusoliot.
Lukion mediakurssi puolestaan tutki sanomalehti- ja aikakauskuvia sekä viihteen eri kuvia. Digikameran käyttöä harjoiteltiin ottamalla erilaisia kuvajournalistisia tyylisuuntia edustavia valokuvia.

Ympäristötaidetta 8-luokkalaisille

Seitsemännen luokan kuvataide menee ulos tekemään ympäristötaidetta vasta keväällä, mutta ruskan aikaan kasin valinnainen kuvataide lähtee ulos. 28.9 lähdetään perjantainryhmän kanssa ja maanantairyhmä lähtee lähiympäristöön vuorostaan 1.10. Että sellaiset vaatteet mukaan. Jos sataa koiria ja kissoja, jäämme sisälle ja teemme retken ulos myöhemmin.

Tänään teimme

Ajattelin kertoilla blogissa myös siitä, mitä teemme kuvataiteen tunneilla. En mitenkään päivittäin ajatellut kirjoittaa näitä selostuksia vaan silloin tällöin kirjata ylös, jolloin esimerkiksi poissa ollut oppilas voi katsoa, mitä muu ryhmä on tehnyt. Jotakuta saattaa myös kiinnostaa, mitä ylemmillä asteilla tehdään tai mitä jokin kurssi sisältää. Katsotaan, miten tämäkin ominaisuus lähtee käyntiin.

Kuv6 jatkoi vesiväreillä toteutettavaa taidekuvan muunnosta. Jotkut tekivät jo guassilla maisemamnaalausta. Lukion eka kurssi menee nestemäisen tussityön jälkeen (päiväni unena, inspiraationa Michel Gondryn työt) Kalevalaisen tarinan kuvittamiseen.

Kasin valinnainen kuvis jatkaa sarjakuvan luomista aikakauslehdistä leikatuista kuvista.

Picasa

Kuvataiteen opetus siirtyi käyttämään Picasaa Photoshop elementsin ohella digitaalisessa kuvankäsittelyssä. Picasan avulla saamme myös helposti luotua webalbumeita (eli näyttelyitä nettiin) sekä se auttaa huomattavasti kuvien hallinnointia. Niitä kun tuppaa olemaan ympäri ämpäri koulun koneita.

Kokeilkaa ohjelmaa koululla kuvisluokassa tai kotona. Se on täysin ilmainen ja suomenkielinen. Ja toimii.

Sisällöstä

Oikealla palkkiin on upotettu tietyn väliajoin vaihtuva taideaiheinen kysely. Nyt udellaan sitä, ovatko videopelit taidetta vaiko eivät. Jos et vielä ole päättänyt, käy tutustumassa Bioshock-peliin, joka todistaa, että pelikulttuuri on kypsymässä vakavasti otettavaksi viihteenmuodoksi sekä taiteen alakulttuuriksi. 
Kyselyn alla on Youtube-widget, josta pystyy katsomaan taideopetusaiheisia videopätkiä. Valitettavasti ne ovat englanniksi, mutta kaikkihan osaavat englantia sujuvasti, eikös totta? Kun et halua enää katsella videoita, paina linkkiä: I`m done watching this ja ruutu katoaa.

Kellokosken yläasteen ja lukion kuvataidekasvatukselle

Blogi avattu Kuvien kielellä -mediakasvatusta koulullesi -jatkokoulutustapahtuman inspiroimana. Pitäjänä kuvataiteen lehtorinne, Henri Mattila. Tervetuloa. Täällä infotaan kaikkea kuvataiteen opetukseen liittyvää, esimerkiksi tehtäviä, kilpailuja, linkkejä. 

Palautetta ja kehitysideoita saa antaa.